Juraj Nikolić

Juraj Nikolić

Istraživanjima u Laboratoriju za funkcionalne materijale u Zavodu za kemiju materijala na Institutu Ruđer Bošković pridružio sam se odmah nakon obrane diplomskog rada 2015. godine te sam se 2016. zaposlio kao doktorand Hrvatske zaklade za znanost na HrZZ projektu “Električni transport u staklima i staklo-keramici” pod vodstvom prof. dr. sc. Andree Moguš-Milanković.

U okviru svojih istraživanja na IRB-u proučavam mehanizme električnog prijenosa naboja u cink fosfatnim staklima koja sadrže alkalijske okside i prijelazne metalne okside te odnosom strukture i svojstava navedenih stakla. Spomenuta stakla se sve više koriste u elektronici, a posebno za izradu katoda u čvrstim litijskim baterijama zbog njihove lake pripreme, stabilnosti i lake modifikacije njihovih svojstava.

Jedan od glavnih rezultata mojeg doktorskog istraživanja bilo je otkriće da zamjenom alkalijskih oksida s WO3 u cink fosfatnom staklu dolazi do promjene mehanizma električne vodljivosti i visokog porasta električne provodnosti.

Osim istraživanja na IRB-u, od zaposlenja sudjelujem u popularizaciji znanosti i Instituta u sklopu Otvorenog dana Instituta Ruđer Bošković, vodim račune svojeg Laboratorija na društvenim mrežama te više godina sudjelujem u radu Vijeća asistenata Instituta kojeg sam i potpredsjednik.

Nadalje, od nedavno obavljam i dužnost predstavnika Vijeća asistenata u Znanstvenom Vijeću Instituta gdje zastupam mišljenja, branim prava, ali i obaveze svih mladih znanstvenika na Institutu.

U svoje slobodno vrijeme rekreativno igram badminton, game-am, igram board game-ove i sviram klarinet u gradskom orkestru u svom gradu.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.