Zoom pokusi

Zoom pokusi

Važan dio Otvorenih dana IRB-a je interakcija naših znanstvenika sa učenicima iz svih krajeva Hrvatske. Zbog okolnosti pandemije, ovogodišnje izdanje otvorenih dana (ODI 2021 Hibrid) održava se online, te smo ove godine pripremili dio programa u kojem bismo doveli ruđerovce u vaše virtualne učionice.

Svjesni situacije u kojoj se nalazimo i nemogućnosti predviđanja mjera koje će biti na snazi za škole u vrijeme ODI-a, radionice će biti moguće pratiti u razredu s nastavnicima (ako je razred u A modelu nastave) ili od kuće (ako je razred u C modelu nastave) uz prisutnost nastavnika online.

Pripremili smo dvije radionice za osnovnu školu i jednu za srednju školu.

Prijave za radionicu provode se online putem obrasca do petka 7. svibnja 2021.

Broj mjesta je ograničen, a prijava i preferirani termini okvirni. Nakon zaprimljene prijave i obrade, javit će vam se voditelji radionica koji će s vama dogovoriti konačne termine, platformu putem koje će se odvijati radionica, kao i sve ostale detalje provođenja.

Prijave će se obrađivati po vremenu zaprimanja prijave.

Veselimo se zajedničkom druženju, a za sva pitanja stojim vam na raspolaganju.

U nastavku vam donosimo opise radionica koje smo pripremili.

Pet nepoznatih tekućina

ŠTO? Na radnom stolu za kojim sjede voditelji radionice nalazi se stalak s epruvetama i pet plastičnih bočica  označenih slovima abecede. U svakoj bočici nalazi se po jedna bistra,  bezbojna tekućina, i sve su tekućine različite. Nakon kratkog uvodnog  predavanja, učenici pojedinačno se javljanju i  predlažu pokuse miješanja tekućina. Voditelji izvode pokuse i s učenicima komentiraju opažanja. Učenici imaju zadatak da na temelju  opažanja zaključe koja se tekućina nalazi u kojoj bočici.

ZA KOGA? Radionica je namijenjena ambicioznijim učenicima sedmih i osmih razreda koji  imaju dobre ocjene iz kemije i pokazuju pojačano zanimanje za kemiju, a izvode ju Tomislav Portada i Zlatko Brkljača.

KAKO? Online i interaktivno putem aplikacije koju ćete dogovoriti s voditeljem radionica nakon izvršenih prijava

JEZIK? Radionica se izvodi na hrvatskom jeziku

Znanstveno-istraživački pristup

ŠTO? Cilj radionice je kroz niz interaktivnih i jednostavnih eksperimenata približiti učenicima što je to znanost i kako funkcionira znanstveno istraživanje. Zamolit ćemo učenike, uz suglasnost njihovih roditelja, da prije i nakon radionice ispune kratak online upitnik koji će se koristiti u svrhu znanstvenog istraživanja. Radionice su koncipirane na sličan način, ali oko dvije različite teme - vode i vatre.

Za svaku radionicu potrebno je pripremiti nekoliko jednostavnih stvari:

 • Voda - potreban pribor: voda, čaša, papar, spajalica ili pribadača, sol, jaje
 • Vatra - potreban pribor: novčić (kovanica), M&M čokoladni bomboni (u vrećici, nekoliko vrećica za grupni rad), papirnati ručnici ili salveta

ZA KOGA? Radionica je namijenjena učenicima petih i šestih razreda, a izvode ju Maja Dugandžić i Marko Košiček.

KAKO? Online i interaktivno putem aplikacije koju ćete dogovoriti s voditeljem radionica nakon izvršenih prijava

JEZIK? Radionica se izvodi na hrvatskom jeziku

Iz svemira direktno na vašem stolu: doživite prostor između zvijezda

(From the Sky to You: Hands on the Interstellar Space)

ŠTO? Tijekom radionice pokušat ćemo vas upoznati s nekim ključnim aspektima međuzvjezdane materije uz pomoć nekoliko eksperimenata koji se mogu izvesti i kod kuće.

Međuzvjezdani plin je vrlo turbulentan, poput oblaka na nebu ili dima iz dimnjaka. Predlažemo jednostavan eksperiment koji će vam dati uvid u to kako guste strukture plina mogu nastati u difuznoj međuzvjezdanoj materiji kroz nestabilnosti fluida. Materijal za ovu vježbu sastoji se od:

 • 1 seta bojila za hranu (na primjer plava, crvena i žuta) koji se mogu naći u trgovinama;
 • 1 boce suncokretovog ulja;
 • 1 standardne čaše za vodu;
 • 1 čajne žlice;
 • 1 velike prozirne čaše za punjenje vodom iz slavine.

Drugi eksperiment približit će vas našem svakodnevnom istraživanju koje se sastoji od proučavanja interakcije između polarizacije elektromagnetskih valova u radio pojasu i međuzvjezdane tvari kroz fenomen poznat kao Faradayeva rotacija. Naš će se eksperiment temeljiti na vrlo sličnom procesu koji se naziva optička aktivnost materije, a koji ćemo moći izvoditi uživo i, nadamo se, voditi vas kroz istraživanje složenosti polarizacije svjetlosti.

Sve što će vam trebati je:

 • 1 laserski pokazivač;
 • 2 linearna polarizatora (oni koji se koriste u fotografiji će izvrsno poslužiti);
 • 2 identična prozirna spremnika (na primjer 2 velike čaše vode);
 • pristup vodi iz slavine;
 • 1 pakiranje standardnog šećera za kuhanje.

ZA KOGA? Radionica iz astrofizike namijenjena je za srednjoškolce, a izvodi ju Andrea Braco sa suradnicima

KAKO? Online i interaktivno putem aplikacije koju ćete dogovoriti s voditeljem radionica nakon izvršenih prijava.

JEZIK? Radionica se izvodi na engleskom jeziku.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

 • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.