Kapitalni projekt za sedam desetljeća znanstvene izvrsnosti na Institutu

Od osnivanja do projekta O-ZIP

Institut Ruđer Bošković (IRB) 2020. godine obilježio je sedam desetljeća od svojeg osnutka, a 2021. godine obilježava se sedamdeset godina od prve dozvole za početak gradnje I. krila Instituta. Ovaj veliki jubilej dogodio se u turbulentnoj godini obilježenoj pandemijom bolesti COVID-19 te potresima koju su zadesili građane. Brojni su građani tada ostali bez svojih domova, a i naš sedamdesetogodišnjak nije prošao neoštećeno. No, godina je to koju će Institut pamtiti i po europskoj investiciji vrijednoj 72 milijuna eura, koja je namijenjena obnovi IRB-a te koja predstavlja prvo ulaganje u infrastrukturnu IRB-a od njegovog osnutka.  

Ova investicija na IRB je stigla zahvaljujući projektu „Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu“ (O-ZIP), što predstavlja  jedno od najvećih ulaganja u znanstvenu infrastruktura u posljednjih trideset godina u Hrvatskoj.

Osnivanje Instituta

Priča o projektu O-ZIP, priča je o rastu i razvoju Instituta, a započinje davne 1950. godine kada je ova stožerna znanstvena institucija u Republici Hrvatskoj (RH) osnovana. Institut je nastao inicijativom vizionara, znanstvenika i humanista, akademika Ivana Supeka, koji je zajedno s nekoliko uglednih profesora Sveučilišta u Zagrebu odlučio predstaviti članovima Akademije ideju osnivanja Instituta za fiziku.

Slijedom te inicijative 1950. godine Privredni savjet i Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavija  (SFRJ) donose odluku o osnivanju Instituta iz područja atomske fizike u sastavu Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (JAZU) u Zagrebu.

Iste godine JAZU osniva Odbor za izgradnju Instituta i započinje njegova gradnja. Uz Ivana Supeka, odbor su tvorili Drago Grdenić, Josip Lončar, Vatroslav Lopašić i Mladen Paić, a predsjednik mu je bio Željko Marković. Već na prvim dogovorima Odbor odlučuje da Institut obuhvati odjele teorijske fizike, molekularne fizike, nuklearne fizike i elektronike.

Na prijedlog akademika Ivana Supeka u listopadu 1951. godine Institut dobiva ime po znamenitom hrvatskom fizičaru i astronomu iz 18. stoljeća, Josipu Ruđeru Boškoviću. (Više o osnivačima pročitajte ovdje.)

Oštogovićev potpis

Danas se Institut Ruđer Bošković prostire na površini od 13 hektara. Kompleks IRB-a iznimno je vrijedan arhitektonski sklop sa zgradama spomeničke vrijednosti.

Izvorni dijelovi kompleksa od I. do  IV. krila, Ciklotronskog krila, servisne i upravne zgrade, izvedeni su prema projektu arhitekta Kazimira Ostrogovića, a kasnije je Institut višestruko dograđivan zbog kontinuirane potrebe za povećanjem radnog prostora i uvođenja novih smjerova istraživanja. Vrijedi istaknuti da je prva dozvola za gradnju zgrade I. krila izdana 18. travnja 1951. godine.

Kako navodi prof. dr. sc. Idis Turato u tekstu ''Kazimir Ostrogović, Institut Ruđer Bošković 1950.–52.''  na blogu idisturato, projektnim programom tražen je smještaj laboratorija za znanstveni rad u suvremenim granama fizike, predavaonica za devedeset studenata, priručne radionice sa skladištima, konstruktivni biro i stan domaćina. Već se tijekom gradnje kompleksa 1952. godine pojavila potreba za dodatnim proširenjem na nove paviljone za kemiju, biokemiju i nuklearna istraživanja koji su nešto kasnije i realizirani.

Izvorni sklop Oštrogovićevog Instituta je u više navrata dograđivan, a ove dogradnje su se sve do 70-tih godina zasnivale na parcijalnim planovima i građevnim programima koji su definirani potrebama i mogućnostima IRB-a.

U sedamdesetima je dovršena izgradnja zgrada VI. i VII. Krila, dok je tijekom osamdesetih izrađen je Provedbeni plan Područja znanstvenih i znanstveno-nastavnih ustanova Bijenička cesta - Horvatovac, kojim je određena koncepcija prostornog razvoja IRB-a do današnjih dana.

Prema planskim postavkama realizirano je V. krilo, X. krilo i NAL. Realizacijom navedenih zgrada definiran je današnji raspored sadržaja i izgled kompleks IRB-a.

U centralnom dijelu, sjeverno od glavne prometnice, izgrađeni su objekti za djelatnosti iz područja fizike, dok su s južne strane ove prometnice podignuti objekti za djelatnosti iz područja kemije. Dio djelatnosti fizike i kemije koji obuhvaća istraživanja nuklearnog i radioaktivnog područja smješten je u centralnoj uvali institutskog zemljišta pod nazivom ciklotronski kompleks sa svim pratećim zaštitnim i sigurnosnim objektima i elementima te se ovom uvalom proteže do južne granice IRB-a.

Ciklotronski kompleks

U južnom dijelu zemljišta predviđen je prostor za biološko-medicinska istraživanja, koji je danas privremeno smješten u starim prizemnim zgradama (Biologija I i Biologija II) i V. krilu. Zgrade zajedničkih administrativnih službi s portirnicom te dvije trafostanice smještene su uz zapadnu granicu i glavni ulaz čime je kretanje stranaka unutar kruga IRB-a svedeno na minimum.

Međutim, unatoč brojnim dogradnjama drugih arhitekata, do dana današnjeg, izvorni Ostrogovićev sklop IRB-a uspio je sačuvati svoju autentičnost, prostornu i arhitektonsku kvalitetu i vizualnu prepoznatljivost.

Kapitalni projekt za veliki jubilej

Upravo je to očuvanje i poštivanje izvornog sklopa bio jedan od ključnih zadataka marljivog tima koji je još 2012. godine krenuo s misijom pripreme projekta O-ZIP.

Naime, koncept projekta O-ZIP razvijen je kao ključni dio dugoročne strategije IRB-a u kontekstu tada neposrednog pristupanja RH Europskoj uniji još 2012. godine. Studija predizvodljivosti dovršena je 2013. godine, a 2014. godine projekt ulazi u tekući Operativni program koherentnosti i kohezije, dok pripremu studije izvodljivosti IRB započinje 2016. godine.

U sklopu projekta predviđena je obnova postojećih objekata te izgradnja pet novih objekta i to za informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologije, istraživanje mora i okoliša, biomedicinska istraživanja, napredne materijale i tehnologije te kongresni centar.

Biomedicinska platforma, projekt Onda arhitekture

Prilikom svečanosti potpisivanja ugovora za projekt O-ZIP u studenom 2020. ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith izjavio je ''Sjećam se studije izvodljivosti, sjećam se cijele izazovne procedure vezane uz pripremu dokumentacije za znanstvene instrumente. Sjećam se kako su stručnjaci iz JASPERS-a istaknuli studiju izvodljivosti kao najbolje pripremljenu u sklopu programa. Sjećam se projekata Onda arhitekture, Randića i suradnika, ING4 Studija i IGH-a. Sjećam se i kad su nam rekli da nije moguće izvesti tako komplicirani projekt. Pokazali smo da je u zajedničkom partnerstvu ipak sve moguće.''

Naime, IRB je svoj put do projekta O-ZIP gradio još u okviru europskih pretpristupnih fondova te nastavio preko projekata prekogranične suradnje, projekata Hrvatske zaklade za znanost, projekata iz programa FP7 i OBZOR 2020 pa sve do niza strukturnih projekata, uključujući i one financirane iz Europskog socijalnog fonda.

Sredstvima iz navedenih programa financiranja IRB je ojačao svoj istraživački potencijal i unaprijedio kvalitetu istraživanja, osnažio partnerstvo s gospodarstvom, ostvario status poželjnog poslodavca doktorandima, znanstvenicima-povratnicima, ali i uglednim inozemnim znanstvenicima te značajno doprinio priljevu mozgova u RH. Ovu tvrdnju potkrepljuje ljudski potencijal od preko 550 znanstvenika i istraživača, s gotovo 280 doktoranada i 40 inozemnih znanstvenika, kao i činjenica da je trećina od ukupnog broja znanstvenika-povratnika u RH zaposlena upravo na IRB-u.

''Želim zahvaliti svim svojim najbližim suradnicima, svim predanim timovima i voditeljima tehničkih i  administrativnih službi IRB- a, konzultantima i partnerima te svim izvrsnim znanstvenicima i znanstvenicama IRB-a koji su svojim zalaganjem i izvrsnim rezultatima doprinijeli realizaciji ovog kapitalnog projekta. Posebno zahvaljujem dr. sc. Ivanki Jerić koja je za ovaj projekt dala svoj maksimum i bez čijeg znanja, upornosti i požrtvovnosti O-ZIP ne bi ugledao svjetlo dana'' istaknuo je prigodom potpisivanja ugovora u studenom 2020. dr. Smith.

A tom je prigodom koordinatorica projekta dr. sc. Ivanka Jerić istaknula da iza projekta O-ZIP stoji više od 900 zaposlenika Instituta Ruđer Bošković, koji svaki dan svojim rezultatima opravdaju ovu investiciju i koju će višestruko vratiti u budućnosti.

Pričom o projektu O-ZIP IRB je dočekao i svoj veliki jubilej, 70. obljetnicu od svojeg osnutka, a ova uspješna priča koja je započela osnivanjem Instituta 1950. godine i koja se izgradila na radu i rezultatima brojnih generacija ruđerovaca i ruđerovki ide dalje i u novom ruhu dočekuje sve buduće naraštaje znanstvenika i istraživača željnih znanja i napretka.

Projekt O-ZIP je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.