Opisi platformi

Opisi platformi

(Hrvatska) otkrića koja su mijenjala svijet

(Tana Tandarić, Barbara Vuić, Ana Lozančić, Ivana Brekalo)

Glavna odlika dobrog istraživača i znanstvenika je da zna kako maštati. U ovome podcastu, četiri mlade znanstvenice upoznat će vas s hrvatskim znanstvenicima i otkrićima koji su promijenili svijet. U ovoj epizodi predstavit ćemo vam Ruđera Boškovića, Gretu Pifat-Mrzljak i Vladimira Preloga koji su zasigurno znali kako maštati, te antibiotik Sumamed, jedno od najvećih otkrića hrvatskih znanstvenika.

Život - jučer, danas, sutra

(Josipa Skelin, Ivan Grubišić, Lana Ceraj, Lorena Selak)

Znanstvenici, filozofi i teolozi stoljećima polemiziraju oko precizne definicije života. U ovome podcastu, astrofizičarka, dvije biologinje i računarac ne raspravljaju o tome što život je, već o tome kako se on razvio, što je za to bilo potrebno i u kojem će se smjeru nastaviti razvijati u budućnosti. U dvije kratke epizode obradit ćemo sve sretne svemirske okolnosti koje su Zemlju učinile pogodnom za život, 4 milijarde godina evolucije koja je dovela do razvoja čovjeka i budući (bio)tehnološki razvoj ljudske vrste.

Napredak tehnologije napredak je i znanosti?

(Isabela Pehar, Marija Tomić, Ines Haberle)

Što mislite je li danas lakše raditi istraživanja nego primjerice sedamdesetak godina unatrag? Što se promijenilo, a što je ostalo isto? Drži li znanost u Hrvatskoj  korak s vremenom i kako? Po odgovore idemo do Ines, Marije i Isabele, tri doktorandice koje će nas upoznati sa zanimljivim starim i novim uređajima na Institutu te otkriti  što misle o svemu ovome...

ZIMO: Istraživanja mora i okoliša na IRB-u

Naš planet naziva se još i plavim planetom jer je 71% njegove površine prekriveno vodama. Voda je izvor života, hrane i zaposlenja zbog čega je vrlo važno paziti na nju i čuvati je. Zbog tako velike važnosti voda, koju čine slatke i slane vode, u Zagrebu je na Institutu Ruđer Bošković osnovan Zavod za istraživanje mora i okoliša (ZIMO).

Kako bismo bili u samom kontaktu s morem i mogli ga proučavati u svakoj okolišnoj promjeni dio Zavoda se nalazi i na istraživačkoj postaji 'Martinska' kod Šibenika. Laboratoriji unutar Zavoda bave se različitim utjecajima kako na mora tako i na slatke vode. U našim video pričama saznat ćete čime se sve znanstvenici u ZIMO-u bave.
Prikazat ćemo vam utjecaj atmosfere na vode, razna zagađenja (teški metali, mikroplastika, bakterije, itd.), analize voda te kako možemo interpretirati i modelirati rezultate.

Zato zavirite s nama u neke od laboratorija ZIMO-a i otkrijete kojim se to metodama i tehnikama znanstvenici služe u otkrivanju tajni okoliša!

Centar za NMR - 'Iza zatvorenih vrata'

Centar za nuklearnu magnetsku rezonanciju (NMR) osnovan je 2003. godine kao znanstveno-tehnološki centar - posebna ustrojbena jedinica Instituta. Centar provodi znanstveno-istraživačku, znanstveno-uslužnu i stručnu djelatnost, tehnološka i primijenjena istraživanja, te obrazovno-nastavnu djelatnost iz područja spektroskopije NMR u kemiji i fizici, bioznanostima i biotehnologiji.

Znanstveni centar izvrsnosti za bioprospecting mora - BioProCro

Riječ je o jedinstvenom trans-disciplinarnom centru za biotehnološko istraživanje Jadranskog mora u Republici Hrvatskoj.BioProCro centar okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva, ekologije, a ovakva integracija istraživačkih grupa u jedinstven, moderan centar doprinijet će inovativnim istraživanjima bioaktivnih spojeva i materijala hrvatskog Jadrana. Istraživanja obuhvaćaju screening, profiliranje biološke i kemijske raznolikosti, ektrakciju, karakterizaciju bioaktivnih spojeva, sintezu, testiranje na modelnim organizmima, bioinformatičke analize, testiranje proizvoda i prototipa te njihov konačan transfer u industriju i gospodarstvo.

Zavod za elektroniku

Zavod za elektroniku jedan je od zavoda Instituta Ruđer Bošković usmjeren prema znanstvenim istraživanjima u području računarstva, posebice metodama strojnog učenja i dubinske analize podataka, kao i tehnologijama obrade informacija i signala.

Laboratorij za biokoloide i površinsku kemiju

Istraživanja u Laboratoriju za biokoloide i površinsku kemiju (LBPK) usmjerena su na fizikalno-kemijsku karakterizaciju modelnih (bio)koloida i interakcija na različitim površinama i međupovršinama s ciljem dizajniranja funkcionalnih materijala, poboljšanih fizikalno-kemijskih svojstava, kao i primjene stečenog znanja u biomedicini i biotehnologiji.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.