Maja Mitrović

Maja Mitrović

Pozdrav svima, moje ime je Maja Mitrović. Nakon završetka studija biologije u Osijeku, svoju znanstvenu karijeru započela sam kao asistent/doktorand u Zavodu za kemiju materijala u sklopu projekta 'Višefazni pristup za dešifriranje mikrobne ekologije i biotehnološkog potencijala geotermalnih izvora u Hrvatskoj'.

U svojoj znanstvenoj djelatnosti pod mentorstvom dr.sc. Sandi Orlića usmjerila sam se na proučavanje mikrobne ekologije. Detaljno istražujem bakterijski sastav vodenih ekosustava, posebice mnogobrojnih geotermalnih izvora, vrlo važnih i vrijednih resursa Republike Hrvatske. Mikrobiološka analiza geotermalnih izvora na području Lijepe naše dosad nije napravljena, stoga je proučavanje metagenoma i mogućeg biotehnološkog potencijala ovih izvora od velike važnosti za znanost i industriju.

Tijekom protekle godine u laboratoriju sam usavršila molekularno-mikrobiološke metode (npr. izolacija DNA, PCR, elektroforeza) te metode kultivacije bakterija. Najviše sam se posvetila proučavanju metabolizma arheja i bakterija (AOA, AOB, NOB, comammox) koje koriste nekakav oblik dušika kao supstrat za vlastiti rast i razvoj. Ujedno, pri tome mi je pomoglo usavršavanje u Joint Microbiome Facility (Division of Microbial Ecology, University of Vienna, Austria) pod mentorstvom dr.sc. Petre Pjevac, što smatram velikim napretkom u istraživanju i vlastitoj karijeri. Osim toga, prilikom istraživanja i analize mikrobne raznolikosti počela sam se detaljnije baviti bioinformatikom u programskom jeziku 'R', odnosno analizom fizikalno-kemijskih parametara i obradom podataka dobivenih nakon sekvenciranja. Trenutno sam član Hrvatskog mikrobiološkog društva, a nakon doktorata vidim se u nastavku znanstvene karijere u kombinaciji s radom sa studentima.

U svoje slobodno vrijeme volim obilaziti kazališta i muzeje, igrati društvene igre, pročitati ili pogledati Harry Pottera te provoditi vrijeme u prirodi. Za početak, cilj mi je obići sve nacionalne parkove i parkove prirode RH, a osim toga i proširiti gurmanske horizonte te jednom mjesečno posjetiti neki novi zagrebački restoran. Osim Harry Potter itemsa, skupljam stare kazete s crtićima iz mlađih dana, stare Walkmane te glazbene kazete iz doba hrvatskog trasha/Cro dance glazbe.

Najdraža aktivnost mi je definitivno fotografija budući da mi pruža 'puštanje mozga na pašu' uz već spomenute odlaske u prirodu.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.