Nikola Topolovčan

Nikola Topolovčan

Nakon završenog diplomskog studija kemije i biologije odlazim u Prag radi vrhunskog piva, a usput upisujem doktorski studij organske kemije na Karlovom sveučilištu pod mentorstvom prof. Martina Kotore.

Tijekom doktorata sam se bavio, osim ispijanja zlatnih tekućina, razvojem metoda za pripravu policikličkih spojeva pomoću organocirkonijevih kompleksa, primjenom reakcija metateze u pripravi disupstituiranih ciklopentadiena te biološki aktivnih spojeva; tripolinolata A i Ezetimiba.

Tijekom tromjesečnog boravka na Okayama University u Japanu bio sam dio ekipe koja je dizajnirala sintetski put za dobivanje regio- i stereoselektivno definiranih alkenil sulfida primarno korištenih u agroindustriji. Također sam pojeo oko tonu ramena.

Neposredno nakon obrane doktorske disertacije 2018. godine se bavim ispijanjem onih istih zlatnih tekućina, a malo kasnije odlazim na poslijedoktorsko usavršavanje na Brock University u Kanadu kod prof. Tomáša Hudlickog.

Tamo pokušavam shvatiti kako polarizacija trostruke veze utječe na paladijem katalizirane ciklizacije 2-alkinilbenzaldehida. I shvatio sam. Heureka. Od 2020. godine sam zaposlen na Institutu Ruđer Bošković u Laboratoriju za biomimetičku kemiju.

Osim što glumim kaktus (vidi fotografiju) evoluirao sam iz 2D kemičara u 3D kemičara jer se bavim primjenom organokatalitičkih reakcija u stereoselektivnoj sintezi.
U slobodno vrijeme, kad ne planinarim ili trčim, gledam SF filmove iz 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća, te kad ne kuham u labosu, kuham u kuhinji.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.