Tana Tandarić

Tana Tandarić

Pozdrav, ja sam Tana Tandarić i radim na IRB-u već četiri godine kao doktorand u Zavodu za Organsku kemiju i biokemiju. U svom istraživanju uglavnom koristim metode računalne kemije. Pomoću njih istražuje stvarno svašta, od novih superbaza do mehanizama nastajanja neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Biti računalni kemičar užasno je zanimljivo, jer za razliku od drugih grana kemije, nemam ograničenja kojim sustavom ću se baviti. Samo zamislim što želim i istražujem. Nema skupih i otrovnih kemikalija, a što se tiče izbora teme, samo je nebo granica.

Osim toga, biti žena u tom svijetu vrlo je zahvalno, pošto se jako malo žena odlučuje za karijeru u tom području pa nas drže kao kap vode na dlanu. Također sudjelujem u brojnim aktivnostima popularizacije znanosti i vodim Vijeće asistenata već dvije godine. Nakon doktorata vidim se na postdoktorskom usavršaju negdje u Europi, a nakon toga se nadam povratku u Hrvatsku.

U svoje slobodno vrijeme uglavnom boravim u prirodi. Jako volim planinariti i koristim svaki slobodni trenutak da se zaputim u prirodu. Obožavam stijene, penjanje i provlačenje, ali i situacije koje podižu adrenalin Barem jednom tjedno poslije posla odem na Sljeme. Priroda mi pruža odmor od užurbane svakodnevice i puni baterije, a moram priznati da mi je ponekad došla i neka ideja vezana za moj znanstveni rad negdje usred Velebita.

Osim planinarenja, od ove godine počela sam se baviti speleologijom a trenutno pohađam i tečaj za učitelja ashtanga Yoge, kojom se bavim već duži niz godina. Volim kuhati i raditi kolače, i to najviše za svoju obitelj i prijatelje.

Da imam još koji sat u danu, i njega bi iskoristila na neki način, ali nažalost, ograničena sam na 24 sata :)

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.