Tatjana Mijošek

Tatjana Mijošek

Zaposlena sam kao asistent na Institutu Ruđer Bošković u prosincu 2016. godine na projektu Hrvatske zaklade znanost „Akumulacija, unutarstanično mapiranje i učinci metala u tragovima u akvatičkih organizama”.

U okviru svojeg doktorskog rada istražujem utjecaj otpadnih voda na vodene organizme, s naglaskom na razine metala i njihove toksične učinke. Glavni cilj mog rada je nadograditi saznanja o tome kako se organizmi nose s povišenim razinama metala u slatkovodnim sustavima povezivanjem podataka o koncentracijama metala u vodi s akumuliranim metalima i reakcijama biomarkera u bioti (ribe, rakušci i kukaši).

Istraživanje je usredotočeno na metale zbog njihove postojanosti, bioakumulacije i mogućih toksičnih učinaka na organizme, a otpadne vode predstavljaju najvažnije antropogene izvore zagađenja metalima u vodenim ekosustavima. Takav integrirani i holistički pristup konkretno korišten za sustave rijeke Krke i Ilove, omogućuje spoznaje koje će se moći primijeniti i u drugim slatkovodnim sustavima sličnih ekoloških, geoloških i bioloških karakteristika.

Rad na IRB-u mi je omogućio i suradnju sa znanstvenicima s inozemnih institucija te učenje metoda poput laserske ablacije masene spektrometrije s induktivno spregnutom plazmom (LA ICP-MS) ili masene spektrometrije sekundarnih iona (NanoSIMS).

Uz znanstvene interese i planirane aktivnosti, dužim ili kraćim boravcima u inozemstvu sam dobila priliku posjetiti ili boraviti u pojedinim gradovima u Austriji (Beč, Tulln), Francuskoj (Pau, Bordeaux) i Estoniji (Tallinn), upoznati nove ljude, kulturu i znanstveno okruženje. U okviru dosadašnjeg znanstvenog djelovanja publicirala sam 10 radova te sam u završnoj fazi izrade doktorske disertacije.

Osim profesionalnog razvoja, stekla sam nove kolege i prijatelje, ekipu “ručalica” koje su uljepšale i pojedine dane kad nije sve išlo po planu i na koje sam mogla računati i u profesionalnom i privatnom smislu.

Terenska, ali i laboratorijska istraživanja znala su biti zahtjevna, dugotrajna i “zeznuta”, ali uvijek i uz dozu smijeha, predaha i druženja. 

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.