Josip Lončar

Josip Lončar

Josip Lončar (1891 – 1973) je u Zagrebu studirao matematičko-fizikalne znanosti na Mudroslovnom fakultetu u Zagrebu, a na Sorboni u Parizu elektrotehniku.

Doktorirao je u Zagrebu 1920. nakon čega je radio na gimnazijama, a honorarno na Tehničkoj visokoj školi. Godine 1931. izabran je za redovitog profesora na Tehničkom fakultetu, na kojemu je predavao kolegije Osnove elektrotehnike i Električna mjerenja i osnovao laboratorije za te kolegije.

Zajedno s O. Kučerom i J. Horvatom zaslužan je za utemeljenje i pokretanje Radija Zagreb. Godine 1930., kada je proradila prva televizija u Europi – u Londonu, konstruirao je i napravio prvi TV prijemnik u svom laboratoriju.

Objavljivao je radove u brojnim stručnim časopisima u zemlji i inozemstvu. Za redovitog člana JAZU izabran je 1947., a 1961. godine dobio je nagradu za životno djelo Grada Zagreba. Za člana Odbora za izgradnju Instituta za fiziku imenovan je 1950. i bio je zadužen za pripremne radove na području elektronike.

Godine 1970. izabran je za počasnog doktora Sveučilišta u Zagrebu. Kao pionir elektrotehnike i elektronike, radiofonije i televizije u Hrvatskoj, Fakultet elektrotehnike i računarstva je 1971. godine utemeljio godišnju nagradu «Josip Lončar» za istaknute uspjehe u studiju i znanstvenoistraživačkoj djelatnosti i nastavi.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.