Mladen Paić

Mladen Paić

Mladen Paić (1905 – 1997) je studirao na Kemijsko-inženjerskom odsjeku Tehničkoga fakulteta u Zagrebu, gdje je diplomirao (1929.) i doktorirao (1932.). Po završetku studija odlazi kao stipendist francuske vlade na Sorbonu, gdje je 1933. položio državni doktorat, te radi u više instituta u Francuskoj.

Godine 1946. na poziv Vlade Republike Hrvatske vraća se u Zagreb gdje kao redoviti profesor počinje raditi na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Od 1946. do 1970. godine bio je predstojnik Fizičkog zavoda te dekan PMF-a 1954./55.

Godine 1950. imenovan je u Odbor za izgradnju današnjeg Instituta Ruđer Bošković gdje je osnovao više istraživačkih grupa: za nuklearnu, kemijsku i visoko-energetsku fiziku te fiziku čvrstoga stanja.

Na njegovu inicijativu pokrenuta je na Institutu gradnja neutronskog generatora. Važnu ulogu odigrao je i u razvoju istraživačkoga rada u fizici plazme i fizici materijala. Godine 1961. utemeljio je Institut za fiziku Sveučilišta u Zagrebu i bio njegov voditelj od 1961. do 1970. godine. Objavio je stotinjak znanstvenih radova iz područja anorganske kemije, biofizike, fizikalne kemije, fizike metala, nuklearne fizike i optički aktivnih tvari.

Pored toga, bitno je pridonio unapređenju nastave iz fizike, što je rezultiralo i objavljivanjem nekoliko sveučilišnih udžbenika. Godine 1961. izabran je za redovitog član JAZU.

Odlikovan je Ordenom rada II. reda i Ordenom Republike sa srebrnim vijencem. Dobitnik je nagrade «Nikola Tesla», republičke nagrade za životno djelo, nagrade AVNOJ-a te niza drugih priznanja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.