Nikša Allegretti

Nikša Allegretti

Nikša Allegretti (1920 – 1982) je studirao medicinu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i diplomirao 1943. godine.

Na tom je fakultetu 1952. godine habilitirao iz fiziologije, 1956. izabran je za docenta, a 1958. za izvanrednog  profesora.

Godine 1954. postavljen je na dužnost predstojnika Zavoda za fiziologiju. Koncem 1959. godine postigao je stupanj doktora medicinskih znanosti iz područja fiziologije.

Godine 1954. prihvaća poziv I. Supeka da u Institutu Ruđer Bošković stvori novu istraživačku jedinicu i organizira biološka istraživanja iz područja radiobiologije, a kasnije i eksperimentalne imunologije.

Godine 1958. preuzima nastavu fiziologije za studente biologije na PMF-u i osniva na njemu Zavod za animalnu fiziologiju. Godine 1963. postavljen je za redovitog profesora fiziologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Te je godine izabran i za izvanrednog člana JAZU. Sudjelovao je i u osnivanju Zavoda za fiziologiju novoosnovanog Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Od ostalih akademskih zaduženja treba posebno spomenuti njegovu funkciju prorektora  Sveučilišta u Zagrebu, na koju je izabran 1968. godine.

Za svoj znanstveni rad na području kliničke i eksperimentalne imunologije dobio je republičku nagradu “Ruđer Bošković”.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.