Vatroslav Lopašić

Vatroslav Lopašić

Vatroslav Lopašić (1903 – 2003) je matematiku i fiziku studirao u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1938. godine. Godine 1950. izabran je za izvanrednog profesora na Tehničkom fakultetu u Zagrebu i za predstojnika Zavoda za fiziku tog fakulteta.

Te je godine imenovan u Odbor za izgradnju Instituta za fiziku, na kojem je do 1956. bio pročelnik Odjela za elektroniku. Godine 1958. izabran je za redovitog profesora na Elektrotehničkom fakultetu gdje je do 1967. bio predstojnik Zavoda za fiziku, a 1959./60. i dekan.

Umirovljen je 1982. godine. Objavio je niz radova iz akustike, elektromagnetnih mjerenja i termodinamike, te nekoliko sveučilišnih udžbenika. Bio je počasni član Društva inženjera i tehničara i Hrvatske akademije tehničkih znanosti, prvi počasni član Hrvatskoga katoličkoga društva prosvjetnih radnika te počasni savjetnik IRB-a.

Dobitnik je zlatne plakete «Josip Lončar», te povelje Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos razvitku tehničkih znanosti. Godine 1965. odlikovan je Ordenom rada sa zlatnim vijencem.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.