Zašto je važno sjećanja na 'Znanstvene susrete treće vrste' sačuvati u virtualnom spomenaru IRB-a?

Zašto je važno sjećanja na 'Znanstvene susrete treće vrste' sačuvati u virtualnom spomenaru IRB-a?

Zato što je uvijek dobro prisjetiti se dobrih i jedinstvenih događaja! A možda i zato jer bi ove uspomene mogle pokrenuti novu seriju znanstvenih skupova mladih ruđerovaca jer jednom godišnje prikaz najboljih rezultata iz svih područja najbolje će oslikati multidisciplinarni karakter našeg Instituta. Zato rudarim zadnjih dana po svojim starim folderima, tražim fotke i zabilješke sa sastanaka Organizacijskog odbora od prije 10-tak godina. Za sve ruđerovce kojima je promaknuo ovaj događaj, znanstveni skup novaka pod nazivom 'Znanstveni susreti treće vrste' ili skraćeno ZS3V održan je 7. i 8. srpnja 2011. godine.

Kako je počelo? Jednom odlukom na sastanku predstojnika zavoda i tadašnje ravnateljice Danice Ramljak, koja se 'dokotrljala' do moje funkcije, Savjetnice za mentoriranje novaka.  

I tako je krenula organizacija skupa 'treće vrste' - ZSV3.....  Deset pronađenih zapisnika sada mi pomaže u rekonstrukciji događaja, podsjeća na formiranje Organizacijskog odbora, na naše ponekad jako duge sastanke, na burne diskusije, ali isto tako na beskrajno puno entuzijazma. Sigurna sam da će ova slika potaknuti neka stara, dobra sjećanja članova organizacijskog odbora. Većina ih je još uvijek je na Institutu. Istina, u nešto promijenjenom obliku. Ipak je iza nas 10 godina!

Ideja je bilo na pretek, puno nadglasavanja i bučnih rasprava. Pokušavala sam izbjeći 'ex-katedra' savjetovanje i poticati maksimalnu kreativnost, pomoći u postavljanju zadataka i paziti na vremenske rokove. Nije baš uvijek bilo ostvarljivo, sigurno sam i ja davala svoj doprinos nekim žustrim raspravama, ali to je bila čista mimikrija!

Prvi sudari mišljenja već kod naslova skupa, šest prijedloga i napokon snagom argumenta (zaboravih kojih) većina se odlučuje za 'Znanstveni susreti treće vrste'. Zašto 'treće vrste' postavljam pitanje?  Sjećam se salve smijeha, ali ostadoh bez konkretnog odgovora!  

Sa svakim sastankom raste entuzijazam i koja nova ideja malo zatrese već dogovoreni hodogram zadataka. Imamo četiri mjeseca za organizaciju, a na Institutu je 260 novaka koje uz mentore treba i informirati i poticati na aktivno sudjelovanje u programu skupa. Zato je za sve nas bilo dosta zadataka. Od vizualnog identiteta i promocije skupa do biranja atraktivnih znanstvenih tema ali i organizacije zabavnog programa i 'trčanja' za zlatnim sponzorima. Kratke natuknice u sačuvanoj pozivnoj brošuri najbolje oslikavaju strukturu skupa. Stiže 7. srpnja, zadnje su pripreme u dvorani za predavanja i početak fotografiranja! 

Kroz predavanja i posterska priopćenja mladi novaci prikazivali su svoje rezultate istraživanja iz različitih znanstvenih područja. Posterska priopćenja od Nanoznanosti, Molekulske arhitekture, Drva života, Okoliša do Mora, Čovjeka, Svemira i Računalnih znanosti bili su izloženi u povezanim hodnicima I. krila na jednoj zamišljenoj beskonačnoj petlji. Ideja novaka bila je naglasiti povezanost područja, ali i označiti očekivani nastavak znanstvenih susreta u budućnosti!

Novaci su izlagali rezultate uz punu podršku svojih mentora, ali su imali i profesionalno ocjenjivanje jer smo u goste pozvali renomirane profesore s različitih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sačuvane slike svjedoče o interesu koji je ovaj događaj pobudio na našem Institutu. U predavaonici se tražilo mjesto više (fotka predavanja), po hodnicima za vrijeme posterskih prezentacija živahne diskusije, a možda i dogovori o nekim sada već ostvarenim zajedničkim eksperimentima.  

'Zašto je moje predavanje cool'  otvorilo je zabavni program i pokazalo kako novaci znaju na 'cool', zanimljiv i humorističan način u sedam minuta i pet sličica prikazati rezultate svojih istraživanja.  Gužva velika u dvorani, salve smijeha i četiri izvrsna predavanja. I na kraju prema ocjeni i publike i žirija glavnu nagradu odnosi Ivan Senta jer nas je naučio 'na brzaka'  nešto o forenzici i kanalizaciji ili kako se droge najviše konzumiraju preko vikenda.

Iza toga dijela, sportski i zabavni dio se preselio na terene preko puta 'Mibre'. Nakon tekme (fotke svi na roštilj, pa na koncert mladih bendova, pa do dugo u noć....  i do kraja zacrtanog programa skupa ZS3V – 2011., doista jedinstvenog događaja na IRB-u.

Zahvala svim ruđerovcima (mentorima, ravnateljici i predstojnicima zavoda, tehničkim službama i kolegama s drugih fakulteta) jer svi su svojim dolaskom ili podržavanjem pomagali na različite načine. U tekstu nisam poimenično navodila doprinose članova Odbora kako bih izbjegla da nekoga greškom ne izostavim jer ni u zapisnicima nije sve zabilježeno!  Ali da nije bilo ove skupine mladih novaka i njihovog velikog entuzijazma, sigurno ne bi bilo ni skupa ZS3V ...., a ni ovog teksta!  

Zahvaljujem svim zapisničarima s naših sastanka kao i Vidi (Čadež) Strasser i Vlatki Filipović Marijić koje su mi svojim zapisnicima i arhivskim slikama izuzetno pomogle u rekonstrukciji svih događaja koji su prethodili ili se događali tijekom skupa. Slike su me prisjetile i malih i velikih događaja, a ponekad i dobro nasmijale!  

Zato i vi uživajte u sačuvanim slikama i divite se godinama!

dr. sc. Dušica Vujaklija
Laboratorij za spektrometriju masa i funkcionalnu proteomiku
Zavod za fizičku kemiju

 

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.